Kalei

Home >> Kalei

Oneindig veel mogelijkheden

Naadloos & perfect geplaatst

Persoonlijk advies van experts

Wat is kaleien?

Kaleien is een eeuwenoude schilderstechniek die vaak wordt toegepast bij de renovatie van allerlei gebouwen, maar ook voor nieuwbouw kan een kalei-afwerking perfect. Een gekaleide gevel zorgt voor een knap rustiek uitzicht en gelijktijdig voor een gezonde muurhuishouding. Vandaag de dag wordt kaleien niet enkel aan de buitenkant van de woning toegepast, ook in het interieur kan kalei je verbazen met een fantastisch authentiek effect.

Wil je de structuur van de baksteen niet kwijt? Dan is kalei de ideale oplossing! Het zal het uitzicht van de gevel niet enkel verfraaien maar ook zachter maken. Door de dikke structuur van de verf zal het reliëf tussen de voegen en de baksteen verkleinen en zal de muur/gevel een veel zachtere uitstraling krijgen.

Oorsprong van het kaleien?

Kaleien is ontstaan bij de boeren. Zij zochten naar een oplossing voor het vocht en de schimmels die hun stallen en andere gebouwen teisterden. Wie hier niets aan deed kon er immers zeker van zijn dat het gebouw vroeg of laat zou bezwijken. Om de muren te ontsmetten en te beschermen tegen vocht smeerden zij deze jaarlijks in met een kalkverf. Om dit te doen maakten zij gebruik van een ruwe blokborstel, hierdoor ontstond het typische uitzicht met de gekende strepen. Door jaar na jaar een nieuwe kalklaag aan te brengen, ontstond er na verloop van tijd een soort kalkpleister van enkele mm dik.

De combinatie van de excellente vochtregulerende eigenschappen in combinatie met het mooie, klassieke uitzicht zorgen vandaag de dag voor een ware heropleving van dit afwerkingssysteem.

Soorten kalei

Op technisch vlak kunnen we een onderscheid maken tussen de klasieke minerale kaleisystemen en de organische kaleisystemen.

De klasieke minerale kaleisystemen zijn gebaseerd op zuivere kalk en zijn herkenbaar aan het wateropzuigende karakter. Wanneer deze kalei nat wordt ontstaat er een soort wolkeffect door het kleurverschil tussen de droge en de natte stukken muur. Deze minerale kalei gelijkt het beste op de oorspronkelijke vorm van kaleien. Het wateraanzuigende karakter zorgt ervoor dat er vaker een onderhoudsbeurt noodzakelijk is. Omdat het hier om een zeer ademend systeem gaat kan het perfect dienen voor vochtige muren. Het klassieke kaleisysteem wordt gemaakt op basis van zuivere kalk waardoor het beschikbare kleurenpallet beperkter is.

Het organisch kaleisysteem combineert de technologie van de verfsystemen van vandaag met de natuurlijke schoonheid van een aloud bewezen systeem. Deze systemen bieden uiteraard tal van voordelen. Ze combineren de noodzakelijke ademende eigenschappen met waterafstotende technieken. Hierdoor hebben ze een goed zelfreinigend vermogen waardoor er minder onderhoud nodig is en zijn ze beschikbaar in ontzettend veel kleuren en kleurnuances.

Keuze maken

Het soort gevel alsook de staat hiervan kunnen een beperkte rol gaan spelen in de keuze van het kaleisysteem. Voor vochtige ondergronden zijn eerder de klasieke minerale systemen geschikt. Ook een afbrokkelende ondergrond, gebrekkig voegwerk of plantengroei kunnen de keuze van het systeem beperken. Hier bovenop zorgen zij ervoor dat de voorbereidende werken aan de gevel ingrijpender zullen zijn.

Een juiste inschatting van de ondergrond is een bepalende factor voor het eindresultaat alsook de levensduur van het kaleisysteem. Hiervoor raden wij aan om een inschatting ter plaatse te laten maken door een vakman. Contacteer ons vandaag nog voor advies.

Projectfoto’s