Gietvloeren voor buiten

Gietvloeren, maar dan voor buiten

Gietvloeren zijn vooral gekend voor de binnen toepassingen, maar steeds meer stelt men ons de vraag of een gietvloer ook geschikt is voor buiten. Een gietvloer voor buiten is zeker mogelijk! Echter, wanneer men erover nadenkt om een gietvloer buiten te plaatsen dient men een aantal kernzaken in acht te nemen. Zo zijn er verschillende soort kunstharsen, maar slechts enkele hiervan zijn geschikt als gietvloer voor buiten toepassing.

Omgevingsparameters

Het eerste waar men rekening mee dient te houden zijn de omgevingsparameters; deze hebben immers steeds een invloed op het eindresultaat. Wanneer men erover nadenkt om de gietvloer van binnen door te trekken naar buiten, om zo één geheel te bekomen, is de eerste spelbreker de natuur en de weersomstandigheden. Zo zijn de standaardproducten die voor binnen vloeren gebruikt worden zoals PU- en epoxygietvloeren, meestal 5-laagse systemen die in evenveel dagen worden aangebracht. De verschillende lagen hebben onder ideale omstandigheden en bij ca. 18° steeds een nachtje nodig om uit te harden. Er van uitgaande dat men de ideale temperaturen in België heeft om een gietvloer buiten te plaatsen zijn er nog andere kapers op de kust. Wanneer men dit systeem buiten zou plaatsen kan u zich wel indenken dat bij het minste zuchtje wind er stoornissen in de vloer kunnen optreden zoals pluisjes, zaadjes van planten, insecten, etc. Van een vlak resultaat kan dus enkel sprake zijn wanneer het terras volledig zou afgeschermd worden van wind en regen, want dan weer voor een serieus kostenplaatje zou zorgen.

Ondergrond

Niet enkel de natuur maar ook de kwaliteit van de ondergrond is een grote factor bij het bepalen of een gietvloer buiten kan geplaatst worden. Een onstabiele of vochtige ondergrond kan immers de nodige problemen veroorzaken. Vocht in de ondergrond leidt steevast tot blazen in de gietvloer. Bij terrassen op het gelijkvloers is een plaatsing van een vochtwerende ondervloer dus een absolute must. Uiteraard gelden er bij terrassen van appartementen of bij dakterrassen andere spelregels.

Afwerking

Bij een gietvloer voor een terras buiten moet er ook zeker rekening gehouden worden met een minimum antislipgraad. Hier moet er gezocht worden naar voldoende antislip om gladheid en schuifpartijen te voorkomen en het mag niet te grof zijn om het onderhoud niet te moeilijk te maken.

Ook de extra UV-belasting en de schommelende temperaturen het hele jaar door zijn een extra aandachtspunt.

Haalbaarheid?

Een gietvloer voor een buitenterras is zeker mogelijk, maar wel tegen meerprijs en met een nauwkeurige planning van de werkzaamheden. Ook moet u hier dan wel een échte specialist onder de arm nemen die met de daartoe voorziene soepele en tegelijktijdig snel hardende materialen kan werken. Bij Floors & More bent u daarvoor aan het juiste adres. Om een degelijk en duurzaam eindresultaat te kunnen garanderen plaatsen wij buiten enkel een daartoe ontworpen 5-laags terrassysteem, bestaande uit blijvend soepele en snel hardende producten. Ons systeem is toepasbaar tot 5° C en elke laag op zich is uitgehard op 30 minuten. Voor advies of een vrijblijvende offerte op maat kunt u ons uiteraard contacten.

 

Inspiratie

Blijf op de hoogte